RRB JE Exam Held ON 14-12-2014 PAPER CODE- RED TSD001114 (Part-6)

RRB JE Exam Held ON 14-12-2014
PAPER CODE- RED TSD001114

                                              
                                        For Previous 101–125 Questions Click Here

126. ‘The Servants of India Society’ was founded by :
A. Jyotiba Phule
B. G.K. Gokhale
C. B.G. Tilak
D. B.R. Ambedkar
Answer:  B


127. Power Loss in a resistor is given by :
A. P = V2R
B. P = V/I
C. P = I2/R
D. P = V2/R
Answer:  D

128. The Pollutant responsible for ozone holes i s:
A. CO2
B. CO
C. SO2
D. CFC
Answer:  D

129. With the formation of Telangana, how many States are there in our country now?
A. 30
B. 29
C. 28
D. 31
Answer:  B

130. IF 22n-1 = 1/8n-3, then the value of ‘n’ is :
A. 3
B. 2
C. 0
D. -2
Answer:  B

131. Goutam Buddha delivered his first sermons at :
A. Kusinagar
B. Sarnath
C. Pataliputra
D. Vaishali
Answer: B

132. Ravi runs 200 metres in 24 seconds. Find his average speed :
A. 20 km/h
B. 24 km/h
C. 28.5 km/h
D. 30 km/h
Answer:  D

133. How many terms are these in the following series ?
201, 208, 2015, …….., 369.
A. 26
B. 25
C. 24
D. 23
Answer:  B

134. If a point moves in a plane in such a way that the sum of its distances from two fixed points is constant, the curve so traced is called :
A. Parabola
B. Ellipse
C. Hyperbola
D. All of these
Answer:  B

135. Ammonia is prepared commercially by the :
A. Oswald process
B. Hall process
C. Contact process
D. Haber process
Answer: D

136. Lokprivya Gopinath Bardoloi International Airport is located at :
A. Jaipur
B. Bangalore
C. Guwahati
D. Hyderabad
Answer: C

137. The elements which have same mass number but different atomic numbers are known as:
A. Isotones
B. Isobars
C. Isotopes
D. Halogens
Answer:  B

138. Which one of the following is not a Noble Gas?
A. Helium
B. Bromine
C. Argon
D. Neon
Answer:  B

139. The BIS code which deals with steel structures is :
A. BIS : 456
B. BIS : 800
C. BIS : 875
D. BIS : 1893
Answer:  B

140. To be eligible for elected as president, a candidate must be :
A. Over 25 years of age
B. Over 30 years of age
C. Over 35 years of age
D. Over 60 years of age
Answer:  C

141. At what temperature, both Celsius and Fahrenheit scales will show the identical readings ?
A. 100o
B. 0o
C. -40o
D. 40o
Answer:  C

142. Time constant of a series R-L Circuit is :
A. LR seconds
B. L/R seconds
C. L2R seconds
D. LR2 seconds
Answer:  B
143. A capacitor stores 1 coulomb at 10 volts. It capacitance is (f = farad) :
A. 1 f
B. 10 f
C. 0.1 f
D. 0.01 f
Answer:  C
144. M.C. (Moving Coil) and M.I. (Moving Iron) type of instruments can be distinguished by their :
A. Range
B. Size of terminals
C. Pointer
D. Scale
Answer:  D
145. Which of the following flip-flops is used as Latch ?
A. JK flip-flop
B. RS flip-flop
C. D flip-flop
D. T flip-flop
Answer:  B
146. Identify the disease which is caused due to deficiency of Protein ?
A. Scurvy
B. Beri-Beri
C. Night-Blindness
D. Kwashiorkor
Answer:  D
147. Hopkinson’s test for D.C. motors is conducted of :
A. Low Load
B. Half Load
C. Full Load
D. No Load
Answer:  C
148. If fineness Modulus of sand is 2.5, it is graded as :
A. Medium sand
B. Fine sand
C. Coarse sand
D. Very coarse sand
Answer:  B

149. Large scale deforestation decreases :
A. Soil Erosion
B. Rain fall
C. Drought
D. Global warming
Answer:  B

150. Hot Wire Instruments read :
A. Peak value
B. Average
C. r.m.s. value
D. None of these
Answer: C


                                  For PDF of this Paper Click Here

0 comments: