RRB SSE Exam Held ON 21-12-2014 PAPER CODE- Yellow TSG001214 (Part-3)

RRB SSE Exam Held ON 21-12-2014
PAPER CODE- Yellow TSG001214

RRB-SOLVED-PREVIOUS-PAPER

    For Previous 26–50 Questions Click Here

51. The slogan of Asian Games Incheon 2014 was
A. Green, clean and Friendship
B. We Cheer, We Share, We Win
C. Diversity Shines here
D. The Games of Your Life
Answer:  B


52. The “Helmand Province” of Afghanistan is famous for cultivation of
A. Tobacco
B. Whear
C. Cotton
D. Opium
Answer: D

53. Main objective of newly announced “Pradhan mantri Jan-Dhan Yojna” is _____________ ?
A. To provide a bank account to every poor
B. to provide a interest free loan to farmers
C. to provide financial assistance to tribal communication
D. to provide free medical facility to minority people
Answer: A

54. Consider the following pairs :
1. Garba : Gujarat
2. Mohiniattam : Odisha
3. Yakshagan : Karnataka
Which of the pairs given above is/are correctly matched ?
A. 1 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3only
D. 1 , 2 and 3
Answer: C

55. Devdas and Parinita are Principal literary works by
A. Rabindra Nath Tagore
B. Sarat Chandra Chatterjee
C. Satyajit Ray
D. Minshi Premchand
Answer: B

56. The capacity of two pots is 120 litres and 56 litres respectively. The capacity of a container which can exactly measure the contents of the two pots is
A. 7500 cc
B. 7850 cc
C. 8000 cc
D. 9500 cc
Answer: C

57. A sum of Rs. 312 was divided among 60 boys and some girls in such a way that wach boy gets Rs. 3.60 and each girl Ra. 2.40. The number of girls is
A. 35
B. 40
C. 60
D. 65
Answer: B

58. Some students planned a trip. The budget for food was Rs. 500. But, 5 of them failed to go and thus the cost of food for each member increased by Rs 5 How many students attended the trip ?
A. 15
B. 20
C. 25
D. 30
Answer: B

59. In a class, there are two sections A and B. If 10 students of section B shift over to section A, the strength of A becomes three times the strength of B. But, if 10 students shift over from A to B, both A and B are equal in strength. How many students are there in sections A and B ?
A. 50 and 30
B. 45 and 15
C. 90 and 40
D. 80 and 40
Answer: A

60. 1250 articles were distributed among students of a class. Each student got twice as many articles as the number of students in that group. The number of students in the group was :
A. 25
B. 45
C. 50
D. 100
Answer: A

61. The average of marks of 28 students in Maths was 50. 8 students left the school and then the average increased by 5. What is the average of marks obtained by the students who left the school?
A. 37.5
B. 42.5
C. 45
D. 50.5
Answer: A

62. six persons went to a hotel for meals. Five of them spent Rs. 32 each on their meals while the 6th person spent Rs. 80 more than the average expenditure of all the six. Total money spent by all the persons is :
A. Rs. 192
B. Rs. 240
C. Rs. 288
D. Rs. 336
Answer: C

63. The sum of two numbers is 2490. If 6.5% of one number is equal to 8.5% of the other, the greater number is :
A. 1079
B. 1380
C. 1411
D. 1250
Answer: C

64. X is 40 years old and Y is 60 years old. How many years ago was the ratio of their ages 3 : 5?
A. 5 years
B. 10 years
C. 20 years
D. 37 years
Answer: B

65. In measuring the sides of a rectangle, errors of 5% and 3% in excess are made. The percent in the calculated area is
A. 8.35%
B. 7.15%
C. 8.15%
D. 6.25D
Answer: C

66. If a frame is sold at Rs. 60, there is a loss of 15%. For a profit of 2%, the frame is to be sold at
A. Rs. 70
B. Rs. 72
C. Rs. 75
D. Rs. 85
Answer: B

67. On selling 100 pens, a shopkeeper gains price of 20 pens, His gain percent is
A. 25%
B. 20%
C.15%
D. 12%
Answer: A

68. Rs. 680 is divided among A, B, C such that A gets 2/3 of what B gets and B gets 1/4 of what C gets. Then their shares are respectively
A. Rs. 75, Rs 325, Rs. 280
B. Rs. 80, Rs. 120, Rs. 480
C. Rs. 90, Rs. 210, Rs. 380
D. Rs. 100, Rs 200, Rs. 380
Answer: B

69. X, Y, Z start a business. X invests 3 times as much as Y invests and Y invests 2/3rd of what Z invests. Then the ratio of capitals of X, Y, Z is
A. 3 : 9 : 2
B. 6 : 10 : 15
C. 5 : 3 : 2
D. 6 : 2 : 3
Answer: D

70. A man, a woman and a boy can together complete a piece of work in 3days. If a man alone can do it in 6 days and a boy alone in 18 days, how long will a woman take to complete the work?
A. 9 days
B. 21 days
C. 24 days
D. 27 days
Answer: A

71. A tap can fill a cistern in 8 hours and another tap can empty it in 16 hours. If both the taps are open, the time taken to fill the tank will be
A. 8 hrs
B. 10 hrs
C. 16 hrs
D. 24 hrs
Answer: C

72. two trains approach each other ar 30 km/hr and 27 km/hr from two places 342 km apard. After how many hours will they meet ?
A. 5 hrs.
B. 6 hrs.
C. 7 hrs
D. 12 hrs
Answer: B

73. The speed of a 150 m long train is 50 kmph. How much time will it take to pass a 600 m long platform ?
A. 50 sec
B. 54 sec
C. 60 sec
D. 64 sec
Answer: B

74. In how many years, a sum will be thrice of it at simple interest @10% per annum ?
A. 15 years
B. 20 years
C. 30 years
D. 40 years
Answer: B

75. A sum of money amounts to Rs. 9680 in 2 years and Rs. 10648 in 3 years. The rate of interest per annum on compounded basis is
A. 5%
B. 10%
C. 15%
D. 20%
Answer: B


         For Next 76–100 Questions Click Here

1 comment:

  1. Hi sir, please share more rrb sse and je paper with solution

    ReplyDelete