RRB JE/SSE MODEL PRACTICE SET-1A

RRB JE/SSE MODEL PRACTICE SET-1A


1. The limiting value of super elevation of board gauge in Indian Railways is:
(a) 16.50 cm
(b) 30 cm
(c) 15 cm
(d) 10 cm
Ans : A

2. Which of the following is not a part of rail engine?
(a) Tender
(b) Stream turbine
(c) Boiler
(d) Fire box
Ans : B

3. The staggered rails joints are usually provided on:
(a) Bridge
(b) Curves
(c) Branching
(d) Tangents
Ans : B

4. In broad gauge, the clear horizontal distance between the inner faces of two parallel rails forming
the track is:
(a) 1 m
(b) 1.676 m
(c) 0.6096 m
(d) 0.792 m
Ans : B

5. Generally the shape of fish plate is:
(a) elliptical
(b) bone shaped
(c) circular
(d) rectangular
Ans : B

6. The track capacity can be increased by:
(a) Faster movement of trains on the track
(b) By using more powerful engines
(c) All the above
(d) None of the above
Ans : C

7. Detonating signals are used:
(a) for noisy engines
(b) during foggy and cloudy weather
(c) for deaf drivers
(d) not now, were in use in nineteenth century only
Ans : B

8. Wider gauge permits:
(a) sleeper gradients
(b) low axle load
(c) higher operating speeds
(d) sharp curves
Ans : C

9. The railway station at which a track line meets a main line is called:
(a) terminal station
(b) flag station
(c) way side station
(d) junction station
Ans : D

10. Points and crossings are provided for change of ….on permanent ways.
(a) gauge
(b) direction and gradient
(c) direction
(d) gradient
Ans : C

11. The chart used for recording the condition of track is known as:
(a) Rolling chart
(b) Track chart
(c) Hallade chart
(d) Vibro chart
Ans: C

12. The most common system of signaling in India is the …… system.
(a) automatic block
(b) section clear system
(c) absolute block
(d) pilot guard system
Ans : C

13. The feeder gauge …. is commonly used for feeding raw materials to big Government manufacturing concerns as well as to private factories such as steel plants, oil refineries, sugar factories etc.
(a) 0.6096 m
(b) 0.792 m
(c) 1m
(d) 1.676 m
Ans : A

14. A parabolic curve introduced between straight and a circular curve or between two branches of a compound curve for ease, comfort and safety of movement of trains on curve is called:
(a) Spur curve
(b) Transition curve
(c) Summit curve
(d) Valley curve
Ans : B

15. The railway track from which a train is to be diverted is called:
(a) branch track
(b) points and crossing
(c) main or through track
(d) all above
Ans : C

16. An expansion gap of …. is usually kept between the adjoining rail ends to allow for expansion of rail, due to variation in temperature.
(a) 1 to 3 mm
(b) 10 to 15 mm
(c) 6 to 8 mm
(d) 3 to 5 mm
Ans : C

17. Which one of the following bolts is not used in rail track:
(a) Fang bolt
(b) Eye bolt
(c) Rag bolt
(d) Fish bolt
Ans : B

18. The gradient which requires one or more additional locomotive for hauling the load over the gradient is called:
(a) Up-gradient
(b) Pusher gradient
(c) Steep gradient
(d) Momentum gradient
Ans : B

19. In locomotive ‘hunting’ is:
(a) Movement of locomotive in vertical plane perpendicular to its movement along the track
(b) Sinuous path taken by engine as against the alignment of the track
(c) Motion after brakes have been applied
(d) Combination of A and B above
Ans : D

20. The rails which get battered due to action of wheels over the end of the rails are called:
(a) Hogged rails
(b) Roaring rails
(c) Creep rails
(d) Bucking rails
Ans : A

21. As per Indian standard, the recommended width of ballast section at foot level of rails for broad gauge tracks should be:
(a) 4.38 m
(b) 3.35 m
(c) 1.83 m
(d) 2.25 m
Ans : B

22. The minimum length of a passenger platform for broad gauge railway should not be less than:
(a) 305 m
(b) 183 m
(c) 495 m
(d) 250 m
Ans : A

23. For wooden sleepers, size of the ballast should be:
(a) 2.54 cm
(b) 10.16 cm
(c) 3.8 cm
(d) 5.1 cm
Ans : C

24. The length of track under the control of a Ganger is:
(a) 10 to 15 Km
(b) 5 to 6 KM
(c) 3 to 5 KM
(d) 1 to 2 KM
Ans : B

25. The maximum rising gradient which is provided keeping the power of locomotive in view, is called
(a) Momentum gradient
(b) Pusher gradient
(c) Down gradient
(d) Ruling gradient
Ans : D


For Next 26-50 click here

0 comments: