CIL MT Non-Technical Solved Paper

CIL MT Non-Technical Solved Paper

Exam Details:

Exam Date: 07 August 2011
No. of Non-Tech Question: 100
No. of Tech Question: 100
Negative Marking: No

Non-Technical Solved Questions [Memory Based]

cil-mt-non-technical


1. Which innovative discussion process is introduced by the Indian parliament to the world parliamentary systems?
(A) Question hour.
(B) Zero hour
(C) Resolutions.
(D) Presidential speech.
Ans: (B)Zero hour

2. The first computer made available for commercial use was?
(A)MANIAC.
(B)ENIAC.
(C)UNIVAC.
(D)EDSAC.
ANS: UNIVAC

3. The time period of a pendulum when taken to the moon would?
(A)Remain the same.
(B)Decrease
(C)Become zero
(D)Increase
Ans- Increase

4. The world’s only floating national park is situated in?
(A)Manipur
(B)Kuala Lumpur
(C)Bilaspur
(D)Dispur
ANS: Manipur

5.The project snow leopard to conserve the endangered species, by the union ministry of environment and forests covers the state of?
(A)Jammu and Kashmir and Himachal Pradesh only.
(B)Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh and Uttarakhand only.
(C)Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand and Arunachal Pradesh only.
(D)Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh and Sikkim
ANS: D

6.The strong earthquake-cum-tsunami which has moved Japan’s main island by a few feet and has caused the earth’s axis to wobble is expected to lead to the shortening of the day by?
(A)1.6 microseconds
(B)2.3 microseconds
(C)3.1 microseconds
(D)3.4 microseconds
ANS: A

7. "Nomadic Elephant" was the joint military exercise recently held in India between
India and
(A) Sri Lanka
(B) Malaysia
(C) Indonesia
(D) Mangolia
Ans: D

8. A Geostationary satellite revolve around earth from
(A)east to west
(B)west to east
(C)north to south
(D)south to north
ANS: B

9. In the budget speech on February 28, 2011, the finance minister has announced that an international award with prize money of 1 crore is being instituted in the memory of Rabindranath Tagore for promoting
(A) international Peace
(B) emancipation of underprivileged
(C) Universal brotherhood
(D) human Rights
ANS:C

10. The maximum limit on poll expenditure for parliament constituencies has been raised in Feb 2011 to
(A) 30 lakh
(B) 35 lakh
(C) 40 lakh
(D) 50 lakh
ANS: C

11. South-south dialogue is associated with
(A) cooperation among developing nations
(B) Arms conference
(C) Summit meeting between developed & developing countries
(D) All the above
ANS: D

12. Who is authorized to issue coins in India
(A) RBI
(B) Ministry of Finance
(C) SBI
(D) IOB
ANS: A

13. who was described by Dr. B R Ambedkar as the "Heart & soul of The constitution"
(A) the right to equality
(B) Right against Exploitation
(C) the right to constitutional remedies
(D) the right to freedom of religion
ANS: C

14. Who is the current secretary general of UNO
ANS: Ban Ki Moon [in 2011]

15. largest producer state of Coal in India
ANS: Jharkhand

16. World's largest producer of coal is?
(A) China
(B) USA
(C) India
(D) Australia
Ans: (A) China

17. CIL Authority established in
ANS: 1975

18. Author of the Book "Winner Stands Alone"
ANS: Paulo Coelho

19. Which country is the largest exporter of coal?
Ans: Australia

20. The free website for uploading & downloading the video is?
Ans: www.youtube.com

21. To flog a dead Horse (Idioms)
Ans: waste one's effort

22. Antonym of Anonymous is
Ans: Known

23. The Simple interest on a sum of money is 1/9th of the principle and the number of year is equal to rate percent per annum. the rate per annum is
ANS: 10/3 %

24. 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10*11*12*13*14*15*?

25. Largest coal producing mines in the world is?
ANS: Coal India

26. rendezvous
ANS: meeting place

27. who is the minister & Minister of State for Coal,
ANS: Sriprakash Jaiswal & Prateek Prakash Bapu Patil

28. Distinctly ahead is the tagline of which motor company?
ANS: BAJAJ


29. The most recent client version of Windows is?
Ans- Windows 7  [in 2011, Now Windows 10]

30. Winner of the maximum number of Men's Grand Slam Titles?
(A) Roger Federer
(B) Rafael Nadal
(C) Andre Agassi
(D) Pete Samprass
Ans- A

Check it: CIL MT Mechanical Paper-1
                 CIL MT Mechanical Paper-2
                 CIL MT EEE Paper
Your Like and Share motivate us to post more previous solved paper. So, Please Like & share it.

0 comments: