Flash

10/recent/ticker-posts

RRB JE 30-05-2019 Memory based Questions-Answers


RRB JE 30-05-2019 Memory based Questions-Answers

Railway Junior Engineer Questions

railway-je-30may-paper


GS and Current Affairs

1. Lakshmi Paadiya is related to which Sports?
Ans- Boxing

2. which state is famous for Snake Boat race?
Ans- Kerala

3. World water day is observed on which day?

4. Simant Gandhi is known as 
Ans– Khan Abdul Gaffar Khan

5. World Earth Day is observed on which day? 
Ans- 22 April

6. The state located on the bank of Gomati River?
Ans- Utter Pradesh

7. How many numbers of bond in methane?
Ans- 4

8. SI unit of thrust?
Ans- Newton

9. Which city won the Swach Sarvekshan Award?
Ans- Indore

10. Rickets disease affects which part of the human body?
Ans- Bone

11. Atal Bridge is located in which state?
Ans- Goa, inaugurated by Nitin Gadkari

12. “System author ” book is written by?
Ans- Karl Lineas

13. Prime Minister who did not participate in parliament?
Ans- Choudhary Charan Singh

14. World Environment day is observed on which day?
Ans- 5 June

15. Folk dance of Maharashtra

16. Asian games 1986 is hosted by ?- New Delhi

17. River of sorrow is known as

18. In which year Fifth-year plan started

19. Number of the player in hockey 
Ans– 11

20. Chemical name of Vitamin B3 
Ans– Niacin

21. Which state share border with France, China?

22. Who appoints the Chief Election commission of India?
Ans- President

23. 1st Prime Minister of Britain?

24. Question related to Padma Shri Award

25. Who had received the Bharat Ratna 2019?
Ans- Bhupen Hazarika, Pranab Mukherjee, Nanaji Deshmukh

26.  Full form of FDI 
Ans– Foreign Direct Investment

27. When we go to bottom of the periodic table then electronegativity increases or decreases?
Ans- Decreases

28.element found in the human body in the highest quantity?
Ans- Calcium

29.what will be effect on the atomic number by going bottom to up?
Ans- Increase

30.Question related to Water disease

31.Full form of BHIM 
Ans- Bharat Interface for Money

32.Si unit of viscosity 
Ans- kg/ms

33.Questions related to Plants section.

34.Glaucoma disease effects which parts of Human Body?
Ans- Optic Curve

35. Father of Biology 
Ans– Arastu

36. Building of Red blood cell

37. Chemical the formula for acetic acid.

38. What is the name of the Young Scientist Programme by ISRO? 
Ans- Yuvika

39. Where were the commonwealth games 2018 held? 
Ans- Gold Coast, Queensland, Australia

40. Where will the G-20 Meeting be held in 2020? 
Ans- Saudi Arabia

41. Who is the Indian weight-lifter who has won 2 Gold medals? 
Ans- Mirabai Chanu

42. Which country shares a border with all three countries i.e. Nepal, Bhutan & China? 
Ans- India

43. When did the Second 5-year plan start?
Ans- (1956-1961)

44. Which Indian state shares a border with China, Myanmar & Bhutan? 
Ans- Arunachal Pradesh

45. Where is Fort William? 
Ans- Kolkata, West Bengal

46. Who in India elects the Election Commissioner of India? 
Ans- The President of India

47. Who is currently the Human Resource Development Minister in Central Government? 
Ans- Prakash Javedekar

48. English is the official language of which state? 
a. Meghalaya
b. Nagaland
c. Manipur
c. Mizoram


Math and Reasoning

1. A sum becomes Rs. 4500 in 7 years, while it becomes 6750 in 14 years at compound interest, Find the sum?

2. A principle of Rs.8000 is increased by Rs. 100 in 8 years, Find the compound interest when time is 2 years?

For More Materials Visit: fb.com/erforum

Post a comment

0 Comments