RRB SSE Exam Held ON 21-12-2014 PAPER CODE- Yellow TSG001214 (Part-2)

RRB SSE Exam Held ON 21-12-2014
PAPER CODE- Yellow TSG001214
  
RRB
                      For Previous 1–25 Questions Click Here

26. The most abundant element present in the plants is :
A. Iron
B. Carbon
C. Nitrogen
D. Manganese
Answer: B


27. An enzyme brings about
A. Decrease in reaction time
B. Increase in reaction time
C. Increase in activation energy
D. Reduction in activation energy
Answer: D

28. Kidneys are not only organs of excretion, their work is supplemented by
A. Liver
B. Heart
C. Large intestine
D. Skin
Answer: D

29. The longest cell in the body of an animal is
A. Osteocytes
B. Neuron
C. Chromatophores
D. Lymph corpuscles
Answer: B

30. Vitamin needed for blood coagulation is
A. E
B. D
C. K
D. C
Answer: C

31. The 1929 session of Indian National Congress is of significance in the history of the Freedom Movement because the
A. Attainment of Self-Government was declared as the objective of the Congress
B. Attainment of Poorna Swaraj was adopted as the goal of the Congress
C. Non-Cooperation Movement was launched
D. Decision to participate in the Round Table Conference in London was taken
Answer: B

32. The movement that came to an abrupt end due to the Chauri Chaura incident was the
A. Wahabi Movement
B. Home Rule Movement
C. Non-Cooperation Movement
D. Civil Disobedience Movement
Answer: C

33. Match the following
P) C.R. Das                                                                      1. Bardoli Satyagraha
Q) Vallalbh Bhai Patel                                                      2. Swarajist
R) Abdul Ghaffar Khan                                                    3. Khilafatist
S) Maulana Azad                                                             4. Khudai Khidmatgar
A. P – 2, Q – 1, R – 4, S – 3
B. P – 2, Q – 4, R – 1, S – 3
C. P – 4, Q – 1, R – 3, S – 2
D. P – 2, Q – 1, R – 3, S – 4
Answer: A

34. Money can be spent out of the Consolidated Fund of India
A. with the approval of the President
B. with the approval of the Parliament
C. with the approval of the CAG
D. with the approval of the above authorities
Answer: B

35. Which of the following is not a condition for becoming a Citizen of India?
A. Birth
B. Descent
C. Acquiring property
D. Naturalisation
Answer: C

36. The Oath of Office is conducted to the President of India by
A. The Speaker of Lok Sabha
B. The Chief Justice of India
C. The Vice-President of India
D. The Prime-Minister of India
Answer: B

37. Dew is caused when
A. Humid air condenses on cool surface
B. The sky is overcast at night
C. The air is colder than the earth’s surface
D. the wind is too dry to cause rainfall
Answer: A

38. Corbett National Park is in
A. Bihar
B. Madhya Pradesh
C. Uttarakhand
D. Himachal Pradesh
Answer: C

39. Which crop requires water-logging for its cultivation?
A. Tea
B. Coffee
C. Rice
D. Mustard
Answer: C

40. One can open a Savings Account in India except in
A. A Nationalized Bank
B. A Cooperative Bank
C. A Private Bank
D. Reserve Bank of India
Answer: D

41. The Term “Inside Trading” is related to
A. Share Market
B. Horse racing
C. Taxation
D. Public expenditure
Answer: A

42. The term MOM was in news in relation to
A. CAG report
B. Asian Games
C. Mangalyaan
D. Election Commission
Answer: C

43. Merdeka Cup is associated with
A. International Table Tennis
B. Badminton
C. Hockey
D. International Football
Answer: D

44. Recently, referendum for independence was held in
A. Hongkong
B. Ireland
C. Scotland
D. Germany
Answer: C


45. Match Col. X(Sportsperson) and Col. Y (Sports) :
Col. X                                                                       Col. Y
P. Jitu Rai                                                      1. Badminton
Q. Heena Sidhu                                            2. Wresting
R. Jwala Gutta                                              3. Shooting
S. Yogeshwar Dutt
A. P – 3, Q – 3, R – 1, S – 2
B. P – 2, Q – 3, R – 1, S – 2
C. P – 2, Q – 2, R – 1, S – 3
D. P – 3, Q – 1, R – 1, S – 2
Answer: A

46. Which of the following celebrities was recently appointed as ‘ Brand Ambassador’ of Telengana ?
A. Deepika Pallikal
B. VVS Laxman
C. Saina Nehwal
D. Sania Mirza
Answer: D

47. EBOLA is a
A. Viral disease confirmed is West Africa
B. Name of Tsunami
C. Name of anti-terrorist operation in Arab Country
D. Volcano in African Hills
Answer: A

48. BKS lyeangar, who died recently, was a world renowned _
A. Yoga Guru
B. Artist
C. Folk Singer
D. Film Director
Answer: A

49. Which Country has recently launched “Gandhi Inspired Tourist Attraction Project” ?
A. England
B. South Africa
C. USA
D. Japan
Answer: B

50. Who among the follwing has designed the logo and slogan of the ”Swachch Bharat Abhiyan”
A. Neelam Bhattacharjee
B. Anant and Bhagyashree
C. Uday Kumar
D. Virman Kohli
Answer: B


                      For Next 51–75 Questions Click Here

0 comments: