Flash

10/recent/ticker-posts

RRB JE 23-05-2019 Memory based Questions-Answers


RRB JE 23-05-2019 Memory based Questions-Answers

Railway Junior Engineer Question 2019


Exam Date- 23-05-2019

1st Shift Memory based Questions

1. Article-29 and 30 of India Constitution deals with 
Ans– Cultural and Educational Rights of Minority

2. Who was the Captain of CSK in recently concluded IPL 
Ans– MS Dhoni

3. Battle of Khanva was fought in the year 
Ans– 1527 between Mughal Emperor Babur and  Rajput forces led by Rana Sanga of Mewar



4. Rivers situated near which waterfall?

5. Youngest player to play in T-20 match? 
Ans– Meet Bhavsar

6. Who is the Chief Election Commissioner of India 
Ans– Sunil Arora

7. The Third Battle of Panipat was fought between? 
Ans– Peshwas and Mohmad Shah Abdali

8. Who is the Governor of Jammu and Kashmir 
Ans– Satyapal Malik

9. Bharatnatyam dance is associated with the State of 
Ans– Tamil Nadu

10. Who has awarded the Bharat Ratan Award posthumously? 
Ans– Madan Mohan Malviya

11. BHU is situated in which state? 
Ans– Uttar Pradesh

12. Which Folk Dance is famous in Odisha 
Ans– Odissi

13. Sangamitra is the daughter of 
Ans– Ashoka

14. Which is the Third largest bank in India 
Ans– Bank of Baroda

15. Which act introduced the post of Governor General? 
Ans– Regulating Act of 1773


16. Borax turns litmus paper to?
Ans- blue

17. Youngest indian ICC T20 player?
Ans- Washington Sundar

18. What happens to the irregularities between two surfaces producing static friction?

19. Bharat Ratna awarded posthumously in 2019 to?
Ans- Bhupen Hazarika  Nanaji Deshmukh

20. Nitrogen valency in ammonia 3

21. Sex of a child is determined by? chromosome

22. Governor general of India is by which act?Charter act 1833

23. The relation between frequency, speed and wavelength  λ = v/f.

24. End to End to the connection of Resistor series

25. Which blood group is called the Universal donor  O

26. When metal and acid react, which gas is released

27. LIGHT GOING TO DENSER MEDIUM FROM ANOTHER MEDIUM-IT BENDS TOWARDS NORMAL

28. CELLWALL MADE BY –CELLULOSE

29. The PH value of milk?
Ans-6.4 approx

30. Acid found in ant sting-FORMIC ACID

31. HIGHEST ELECTRO NEGATIVE ELEMENT-FLUORINE


32. Who received the IIFA Best Actor Award?
Ans- Ranbir Kapoor

33. Two resistances of 6 Ohm and 3 Ohm are connected in series. What is the equivalent resistance? 
Ans- 9 Ohm

34. What happens when Light ray travels from air to glass?
Ans- It bends towards normal.

35. Who is Chief Election Commission of India___________? Ans  Sunil Arora

36. Who is the youngest player in T20___________? Ans . Sundeep Jora

37.  Force if attraction btw two bodies of mass m1 and m2 is inversely proportional to

38.  Current 3 A ows for 1-minute duration, Charge transferred is

39.  Degree temperature in celsius = degree temperature in Kelvin +?

40.  Element which enhances the rate of a reaction without reacting with the product?

42.  If an acid reacts with metal then compound/element liberated is?


Math

1. 5 item cp Rs6,6 item sp RS 5 Find profit %

2. A NUMERICAL FROM THE FORMULA OF I=Q/T

3. A:B=4:5 AND LCM=30 THEN SUM OF A AND B IS

4.  COS4A-SIN4A=?

5. √cot A-cos A=?

6.  Which  value is completely square of a number ?- 9261,9999,3025,9000

7.  Find HCF and LCM of 1.75, 1.30 and 7?

8.  A train passes a pole in 15 second and 100 meters long bridge in 25 seconds? Find the length of train and speed of the train?
Ans- length of the train is 150 m  and speed of the train is 10 m/s 

9.  A pipe fills a tank in 6 hours and other pipe empty a tank in 8 hours. if both pipes are opened together then the tank will fill in how many hours?
Ans- 24 hours

10.  when a no. is divided by 457 the remainder is 38, and if the same number is divided by 17, then the remainder will be ?- 4

11.  a Businessman rebate of 10 % on list price, How much % of cost price should be increased to earn 17 % as profit ?- 30%

12.  A boy is standing at 16th position from the left in a line of 40 boys. find his position from right end ?-25


13.  A room has size 4.55 m and 5.25 m, Size of maximum square tile required for the room is


2nd Shift Memory based Questions

1. Vijayawada situated near the river?
Ans- Krishna

2. Governor of Kerala?
Ans- PALANISWAMY SALHASIVA

3. ICC ODI ROHIT SHARMA HIGHEST RUN?
Ans- 264

4. SOUND OF SPEED DEPENDS ON WHICH FACTORS

5. WAVELENGTH=4, FREQUENCY= 50 HZ, SPEED WILL BE

6. THE REACTION INVOLVED IN RUSTING

7.THE LARGEST INTERNAL ORGAN OF THE BODY

8.   LARGEST CELL ORGANELLES

9.   SOURCE OF VITAMIN-C

10.   KARNATAKA STARTED WHICH E-GOVERNANCE PROGRAM FOR LAND REFORM

11.   IF THE SUM GOES 2800 IN 2 YEARS AND 3650 IN 5 YEARS, WHAT IS P & R?

12.   WHICH METAL IS USED IN GALVANIZATION? ZINC

13.   LENS AND MIRROR – A QUESTION

14.   IF AN OBJECT PLACED 2 MITER BEFORE MIRROR THEN IMAGE FORM_

15.   HUMAN EYE A QUESTION

16.   FIND THE VOLUME FROM MENSURATION (MATHAMATICS)

17.   BIGGEST PART IN CELL

18.   2 QUESTION FROM SOUND

19.   SOURCE OF VITAMIN B

20.   JAISALMER SITUATED IN-RAJASTHAN

21.   SURVIVAL—DARWIN

22.   HORIZONTAL LINE IN PERIODIC TABLE_ TABLE

23.   WHICH COUNTRY GET INDEPENDENT?

24.   GOLD MEDAL IN ASIAN GAMES

25.   AIR PUMP DONE IN CAPILLARY BY

26.   SALT IS USED IN

27.   ACID BASE SALT TOPIC QUESTION

28.   CARBON BURN WITH BLACK SMOKE THEN WHICH COLOUR PRODUCE _ RED GREEN BLUE YELLOW


29. CARBON AND it's COMPOUND

30. GAMES AND CUP 3 QUESTION


31. LAWS OF MOTION 1 QUESTION


32.   CHRISTIAN RELIGION 1 QUESTION

Reasoning Questions

1. STATEMENT  REASONING 2 QUESTION

2. 9:20::21:?

3. 2 QUESTIONS FROM CODING DECODING


4. 3 QUESTIONS FROM CONCLUSION


Math Questions

1. TIME AND WORK 3 QUESTION

2. AP GP 2 QUESTION

3. SIMPLIFICATION 2 QUESTION

4. HCF LCM 2 QUESTION

5. AVERAGE 1 QUESTION

6. L=24 CM, B=16 CM, H=18 CM, VOLUME OF CUBOID WILL BE

7. HCF OF 175, 56,70

8. SI CI 4 QUESTION

9. TRAIN RELATED QUESTION 2


3rd Shift Memory based Questions

1. FIRST FOREIGN COACH OF INDIAN CRICKET
Ans- JOHN WRIGHT NEW ZEALAND

2. RAJGHAT DAM ON WHICH RIVER?
Ans-  BETWA

3. BIHAR STATE PICTORIAL QUESTION
Ans-MADHUBANI

4.MINIMUM AGE OF VOTING IN INDIA?
Ans-18 YEARS

5. INDIAN CONSTITUTION ACCEPTANCE AND ENFORCE MENT 
Ans– 26 JAN 1950

6. WHO AMONG THEM BELONGS TO KANISHKA DYNASTY?


7. FINAL MATCH OF IPL 2019 PLAYED IN WHICH CITY?
Please comment your memory based questions of RRB JE 2019

Post a comment

1 Comments