Flash

10/recent/ticker-posts

RRB JE 26-05-2019 Memory based Questions-Answers

RRB JE 26-05-2019 Memory based Questions-Answers

Railway JE Memory based Paper

rrb-je-2019-paper

Exam Date- 26 May 2019

GK, GS, GA, Science, Geography, History, Polity

1. Symbol Of wavelength?
Ans- Lambda (λ)

2. T=0.2s, Find Frequency?

3. Joule/coulomb is the unit of?

4. SI unit of Power?
Ans- Watt

5. Cataract affects which part of the eye?


6. First element Of the Alkali group?

7. Work per unit charge is a unit of?

8. Why Electricians wear gloves?

9. Vitamins used to cure a common cold?

10. Source of solar energy?

11. Ammeter measures which type of current?

12. The pupil is a part of?
Ans- Human Eye

13. Which State has the largest coastal area?

14. Insulin Maintains Levels of?

15. Which Lens is present in the human eye?
Ans- Convex

16. Strongest Bone?


17. Distance between pole and focus is called?

18. Which animal Breathes from skin?
Ans- Frog

19. Perfume’s smell travels to the human nose through which process?
Ans- Spread

20. Mass of Body on earth is 60 kg then mass on the moon is?

21. Highest Ionization energy?

22. LPG gas main composition?

23. Chanakya was associated with which king?

24. Which State has the largest coastal area?

25. Who inaugurated Bridge Over Diphu (Chipu) River?

26. Thomas Cup is related to which sport?

27. Sabarmati river originates from which state?

28. Half moon occurs how many times in a month?

29. The President of the United Nations General Assembly?

30. Onam festival is celebrated in which state

31. Full form of NASA?
Ans- National Aeronautics and Space Administration

32. Longest Bone in the body?
Ans- Femur (Thigh bone)

33. Neutron is Discovered by?
Ans- James Chadwick

34. Insulin Maintains Levels of?

35.  Chanakya was associated with which king?


Math and Reasoning


1. Find the missing number from series 197, 170,145,122,?

2. _:18 ::12:6 ?
Ans- 36

3. E: 125 :: _ :1728

4. Venn Diagram of Social Science, Subject ?

5. Find Odd from X,Y,H,D

6. If Monday on 5 Feb 2018 Find day on 5 Feb 2019?
Ans- Tuesday

7. tan A = 1/2 and tan B = 1/3, find value of tan (A+B).
Formula = tan(A+B) = tanA tanB/ (1-tanA tanB). Put value of tanA and tan B

8. Present Age ratio of P : Q : R = 4 : 7 : 9 and difference between age of R & Q = 8 years. Total age will be?

9. Rs. 100 per kg oil and 50 per kg oil. In what proportion are these mixed so that we can sell by earning 20% profit as Rs 96 per kg.

10. sin3A = cos(A-26°) Find value of A=?

11. Average of 25 continuous odd numbers is 49, then find the smallest number.

12. if x- 1/x =5, then find the value of x2+ 1/x2

13. Which value is completely square of a number?
a. 9261
b. 9999
c. 3025
d. 9000

14. Find HCF and LCM of 1.75, 1.30 and 7?

15. A train passes a pole in 15 second and 100 meters long bridge in 25 seconds. Find the length of train and speed of the train?
Ans- Length of train is 150 m and speed of the train is 10 m/s

16. A pipe fills a tank in 6 hours and other pipe empty a tank in 8 hours. If both pipes are opened together then the tank will fill in how many hours?
Ans- 24 hours

17. When a no. is divided by 457 the remainder is 38, and if the same number is divided by 17, then the remainder will be?
Ans- 4

18. A Businessman rebate of 10 % on list price, How much % of the cost price should be increased to earn 17 % as profit?
Ans- 30%

19. A boy is standing at 16th position from the left in a line of 40 boys. find his position from the right end?
Ans- 10: 25

20. If Rate of Interest 4 %, Time = 2 years, SI = 150, Find Compound Interest?

21. LCM and HCF of 0.75, 0.56 and 1

22. Father ‘s age is 3 times of son, before 2 years, father age is 4 times, find the present age of father & son

23. A, B and C invest in a business for 14 months, 8 months and for 7 months and their profit ratio is 5:7:8, Find investment 


3rd Shift Memory based Questions

GK, GS, GA, Science, History, Geography, Polity

1. State in East of Jharkhand 
Ans- West Bengal 

2. 
Bronze is an alloy of 
Ans- Cu and Sn

3. ULEZ ultra pollution fine 
Ans- London 

4. 1.1(2)bar - 0.0(2)bar = 11/10

5. Amrinder Singh is CM of 
Ans- Punjab 

6. Which state police digitised 
Ans- Delhi Police 

7. Which state didn't divide in 2000 
Ans- Maharashtra

8. Saturn Probe 
Ans- Huygens 

9. Negatively charged Ions 
Ans- Anions 

10. First element in periodic table 
Ans- Hydrogen 

11. Mendeleev periodic table arranges elements in increasing 
Ans- Atomic masses 

12. Which doesn't change going down in a group 
Ans- Valency 

13. Bhor's orbits are stationary because 
Ans- Energy of electrons are fixed. 

14. A substance changes red litmus to blue to reverse the process we must add 
Ans- HCL

15. Milk is sour due to 
Ans- Lactic acid 

16. Cause of Ringworm 
Ans- Fungi

17. Decomposers are 
Ans- Bacteria 

18. Multicoloured leaves 
Ans- Croton 

19. Ashok Chakra represents
Ans- Law of Dhamma

20. Sound waves travel in the medium as constant compression and rarefaction

21. Principle of Spherical Mirrors
Ans- Reflection 

22. The Island of Langerhans produces which hormone 
Ans- Insulin

23. Baishakhi dance is also known as 
Ans- Bhangra

24. Cause of dispersion in a prism 
Ans- Speed of all the colours of light is different 

25. Indigenously built aircraft in India 
Ans- HAL Tejas


26. Which is used to break or make a circuit - Switch (CB wasn't given)

27. The minimum value of a wave is called - Through 


28. Unit of Atmospheric distance - Light Year 


29. I proportional to V = Ohm's Law


30. Which isn't used in Thermal Power Plant - Uranium


31. Which isn't a blood group - C

32. World Ozone Day 
Ans- 16th September 

33. Oldest hockey cup 
Ans- Beighton Cup


34. When atoms of solids are heated, KE of atoms 
Ans- Increases

35. Lubricant performs 
Ans- Absorb irregular smoothness of the surface. 

36. Governor General during Sepoy Mutiny 
Ans- Lord Canning 

37. National Statistic Day 
Ans- on Birthday of PC Mahalanobis


38. Na2so4+Bacl2 reaction type 

Ans- Double Displacement reaction

39. Trace element in Earth's Crust among given options 
Ans- Potassium 

Math and Reasoning

1. 77, 231, 38 _____ - 115.5

2. 7, 12, 21, 36, 56, 81

3. P+Q do 70% work and Q+R do 50% work who do faster if both work alone? - Can't be determined as P+R work isn't given.

4. Share of third person C - Rs. 75

5. The difference between SI and CI for 1000 at 10% for 4 years - Rs. 64.10

6. Evaluate an expression answer - 14

7. trigonometry answer - sinA

8. (1+tanA) (1+tanB) = 2 then A+B = 45

9. If x+1/x =2 then x^2+1/x^2 = 2

10. The ratio of the capacity of Men to Women is 4:3 ............

11. 0.4/7% + 400/7% =?

12. 8 person puzzle answer - R 

13. Dog Chased Hare distance - 1100m

14. 20% profit by selling and using 20% less weight overall profit - 50%

15. Missing no. puzzle (7 4 33 6 11 ?)- 85

16. Odd one out - Table: Chair 

17. Odd one out - SVW


18. One question on LCM answer - 24 (1-x^3)

19. LCM and HCF gave one number was given another number was asked - 77

20. A B C three points on a circle BC is diameter AB = AC = 5√2 then circle radius- 5

21. 120:168::288:? 
Ans- 360

22. A fraction which can't be further reduced - 33/42

23. One more puzzle answer - W

24. Average speed - 54 Kph................

25. Direction distance answer - North East 

26. One more direction distance answer - South West. 

27. Number of squares in given figure 
Ans- 21

28. Which number comes in circle and rectangle but not in square - 1


29. 18-12√2

30. Sign taken for correct expression were = ÷ - ÷ 

31. Radius of sphere (melt) = 8 cm

32. Height of cone (melt) = 4.5 cm

33. Partnership share of B = Rs. 9000

34. Principle double in 30 years then rate?
Ans- 10/3%

35. Add 8 + 0.08 + 0.008 + 0.8 = 8.888

36. The present age of mother........

37. (2+1) ×6÷2?
Ans- 9

38. Series logic +32 +30 +28 +24

39. Another series logic *4 -3 *3 -2 *2 -1

40. Range of CosX in 2nd quadrant = 0 to -1

41. 5 circles in a olympic represents - Continents 


42. Smallest number divisible by 12, 15 and 24 = 240

43. D+F = J

44. Statement conclusion - neither conclusion follows (poor man money) 

45. Inequality E>V (only 2 follows)


46. HIDE=1440 then WIDE=?


Post a comment

0 Comments