RRB JE Exam Held ON 14-12-2014 PAPER CODE- RED TSD001114 (Part-2)

RRB JE Exam Held ON 14-12-2014
PAPER CODE- RED TSD001114

For Previous 1 – 25 Questions Click Here
26. If to, tp and tm are the optimistic, pessimistic and most likely time estimates of an activity respectively, then the expected time ‘t’ of the activity will be :
A. (to + tp + tm)/3
B. (to + tp + 3tm)/5
C. (to + tp + 2tm)/4
D. (to + tp + 4tm)/6
Answer: D
27. Find the value of [(768)3 + (232)3] / [(768)2 – (768 X 232) + (232)2] :
A. 1000
B. 536
C. 500
D. 268
Answer: A

28. For perfectly elastic bodies, the value of coefficient of restitution is :
A. zero
B. 0.5
C. 1.0
D. 0.25
Answer: C

29. If 1st January, 2014 was Wednesday, then 29th December, 2014 will be :
A. Thursday
B. Monday
C. Saturday
D. Friday
Answer: B
30. The thermal diffusivity of a substance is given by :
A. kr/c
B. k/
rc
C. kc/
r
D.
rc/k
[Where k = Thermal conductivity; r= Mass density; c= Specific heat]
Answer: B
31. Which of the following is biodegradable pollutant ?
A. DDT
B. BHC
C. Cotton cloth
D. Mercury
Answer: C
32. Sachin is younger than Rahul by 4 years. If their ages are in the ratio of 7 : 9, then how old is Sachin ?
A. 14 Years
B. 21 Years
C. 18 Years
D. 25 Years
Answer: A
33. Find the value of (1+2+3+4+- – – – – -+45) :
A. 2140
B. 2070
C. 1035
D. 1280
Answer: C
34. When an object is cut by a section plane, parallel to H.P. and perendicular to V.P., then the sectional view of the object is obtained in :
A. Top view
B. Front view
C. Left side view
D. Right side view
Answer: A
35. The pressure exerted on the walls of container by a gas is due to the fact that Gas molecules:
A. Strike to the walls of the container
B. Lose their kinetic energy
C. Get accelerated towards the wall
D. Change their momentum due to collision with the wall.
Answer: D
36. Which National Park is known for the ‘Asiatic Lions’ ?
A. Corbett National Park
B. Kanha National Park
C. Bandipur National Park
D. Gir National Park
Answer: D
37. Separation of water or sand or cement from a freshly mixed concrete is known as:
A. Segregation
B. Creeping
C. Bleeding
D. Flooding
Answer: C

38. The relationship between Bulk density (y), Dry density (yd) and water content (w) for soil is :
A. y = yd(1 + w)
B. yd = y(1 + w)
C. y = yd/1 + w
D. y = yd/(1-w)
Answer: A

39. Which one of the following instruments will be used for measuring electric current?
A. Voltmeter
B. Ammeter
C. Ohmmeter
D. Wavemeter
Answer: B
40. In a certain code language, ‘HAND’ is written as ‘SZMW’, then what will be the code of ‘MILK’
A. ORNP
B. PNRO
C. NROP
D. RNOP
Answer: C
41. Find the simple interest on Rs. 4800 at the rate of 81/2% per annum for a period of 2 years 3 months
A. Rs. 796
B. Rs. 816
C. Rs. 918
D. Rs. 990
Answer: C
42. Choose the option which correctly shows the relationship between Modulus of Elasticity (E) ; Modulus of Righdity (C) and Bulk Modulus (K):
A. E = (KC)/(K + C)
B. E = (2KC)/(2K + C)
C. E = (9KC)/(3K + C)
D. E = (3KC)/(K + 2C)
Answer: C
43. The term ‘ Operating System’ means :
A. A set of programmes which controls computer working
B. The way a computer operator works
C. Conversion of high level language into machine level language
D. None of these
Answer: A
44. Which of the following is not a cold working process ?
A. Extrusion
B. Slitting
C. Blanking
D. Lancing
Answer: A
45. The famous chinese pilgrim ‘Hieun Tsang’ visited India during the reign of :
A. Harshavardhan
B. Chandragupta II
C. Ashoka
D. Kanishka
Answer: A
46. The language which a computer can understand is ;
A. High Level Language
B. Machine Language
C. Assembly Language
D. All of these
Answer: B
47. The property of material by which it can be rolled into sheets is called:
A. Elasticity
B. Plasticity
C. Ductility
D. Malleability
Answer: D
48. Schmitt trigger is also known as :
A. Sweep circuit
B. Blocking oscillator
C. Squaring circuit
D. Stable multi vibrator
Answer: C
49. A triac is a
A. Two terminal bi-directional switch
B. Three terminal bi-directional switch
C. Two terminal uni-directional switch
D. Three terminal uni-directional switch
Answer:  B

50. Cyclo converter converts ;
A. AC to DC
B. DC to AC
C. A fixed AC to a variable magnitude AC
D. A fixed DC to a variable magnitude DC
Answer: C

                       For Next 51-75 Questions Click Here

0 comments: