RRB NTPC 28 March 2016 1st shift Questions Answer

RRB NTPC Asked Question of March 28 2016 1st shift and Answer key


Examonation Details:

Slot- First Shift
Date of Exam- 28-03-2016
Exam - RRB NTPC Computer Based Test
Exam organising body- RRBs
Exam Center- All over India 
Type of Test- Objective


General Intelligence & Reasoning: 15
Number of Questions
Topics
3
Coding Decoding
2
Blood Relation
5
Seating Arrangement
1
Syllogism
2
Series






Math-20Q
Number of questions
Topics
2
Profit & Loss
1
Time & Distance
2
Trigo
2
Mensuration
2
SI & CI
3
Time & Work / Pipe & Cistern
5
DI


General Awareness & General Science:20Q
Number of Questions
Topics
20
Static GK
10
Current Affairs
40
History+ Geography+ Polity
10
Railway
2
Rail Budget




Suggested to read: Current Affairs of Last two months


Following is the listed questions asked by Railway Recruitment Board On first day first slot exam of 2016. RRB NTPC CBT 1st Shift 28 March 2016 at different centres all over INDIA. Same question asked on same slot of test. 
rrb-ntpc-28-march-2016-question-answers

RRB NTPC COMPUTER BASED TEST:
28 March 2016 First Shift
28 March 2016 Second Shift
28 March 2016 Third Shift
29 March 2016 First Shift
29 March 2016 Second Shift
29 March  2016 Third Shift
30 March 2016 First Shift
30 March 2016 Second Shift
30 March 2016 Third Shift
31 March 2016 First Shift
31 March 2016 Second Shift

31 March 2016 Third Shift

GK/GS Questions of Today exam (March 28 First Shift)

1) Name of the horse of maharana pratap ?
Ans- Chetak.

2) Karnam Malleswari related to which game?
Ans- Weightlifting.

3) How many moons does mars have?
Ans- 2 (Phobos and Deimos).

5) Rowlatt act in which year?
Ans- 1919.

6) World TB day?
Ans- 24 March.

7) Who gave the slogan "Do or die"?
Ans- Mahatma Gandhi.

8) When First Indian Constitutional amendment did ?
Ans- 1951.

9) Golden temple of dambulla is located in?
Ans- Sri Lanka

10) Capital of Cyprus ?
Ans- Nicosia

11) Odd one out (external hard disk, cd, keyboard, digital camera)?
Ans-Keyboard.

12) First international cricket match was played between??
Ans-Aus vs. Eng.

13) Sorrow of bengal?
Ans-Damodar River.

14)  Establishment of the panchayati Raj System was recommended by?
Ans-Balwant Rai Mehta Committee Report 1957.

15) When did Swami Vivekanand delivered his speech in 'World Religion  Conference' in Chicago city? 
Ans-1893

16) What is Viticulture?
Ans-Production of grapes.

17) The words ‘Satyameva jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from ?
Ans-Mundak Upanishad

18) By which Constitutional Amendment the voting age was reduced from 21 years to 18 years?
Ans-61st Amendment.

19) Under Article 356 of the Constitution of India, President’s rule was imposed for the first time in?
Ans-PEPSU
(Patiala and East Punjab States Union (PEPSU) was a state of India between 1948 and 1956.)

20) The Political parties got the constitutional recognition for the first time in the year?
Ans-1985

21) The Khurda Road division,Odisha of the East Coast Railway (ECoR) has set a target to install bio-toilets in 2,000 train coaches during 2016-17 as part of?
Ans-Swachh Bharat Mission.

22) Mrinalini Sarabai is related with?
Ans-Dance

23). Konark Temple made by?
Ans-King Narasimhadeva I

24). Smallest Continent of world?
Ans-Australia.

25). Marsh Gas?
Ans-Methane

26). Name of 1st satellite on Moon?
Ans-Sputnik 1.

27). Aruna Asif Ali hoisted flag in which movement?
Ans-Quit India Movement.

28). Who discovered penicillin?
Ans-Alexander Fleming.

29). Which of following chemicals is called as saltpeter?
Ans-Potassium Nitrate.

30). Which boxer is known as 'Real Deal'?
Ans-Evander Holyfield.

31). Which number of Lok Sabha was formed during 2014 election?
Ans-16th.

32). What is the Targeted Operating Ratio for the Indian Railways for the year 2016-17 in the Railway Budget 2016-17?
a) 90%
b) 92%
c) 91%
d) 89%

33). hacker is :_____

34).Name of the part of Thar Desert in Pakistan?

35).First indian artificial satellite?

36).3rd panipat war between?

37).DRDO established year?

38).Indian longest canal?

39).Railway Staff College Situated in?

40).when Vascodigama came India?

41).Narrow gauge (feet)

42).Proxima sanctuary

43).Average density of earth

44).Which country is called land of thousand jhil

45).unicelluar is

46).Khuchikodi is classical dance of which state?
Ans- Andhra Pradesh

47).Element in hemoglobin

48).Universal donar

49).Hydrophobia

50).Zaravik 7

51).Father of medicine

52).What B denotes in BRICS
Ans- Brazil
53).Who discovered Positron

54).pH value of Milk

55).Portland cement

56).Chemical Formula of Lime stone

57).Which disease caused in banana Banana plant.

58).Executive head of state

59).If frequency increase then wave length

60).Atomic weight is calculated with reference to

61).Ashoka was successor of

62).Arteries carry blood containing

63).Thermoscope invented by

64).Cause of tsunami 

Arithmetic Ability:

1). A person getting a car loan of 275000 at 8% for 3 year. Finally he have gave 335000 with his old scooter. how much the scooter value?
a 60000
b 6000
c 600

2).An isosceles right triangle has angles other two side are
3).supplementary angles is

4).In class 40 student
Tamil speaking student is 28
Telugu speaking student is 30
Find-
1)how much only Tamil lang speaking student ?
2) how much only telugu lang speaking student ?
3) both lang speaking student?

5).A bus 35 pole cross in 1 min distance b/w each pole is 50 meter
speed of the bus is ?


Reasoning Ability

1).Statement-I: some birds are monkey
Statement-II: all monkey are stupid
conclusion
A- all birds are stupid
B - some birds are stupid
1 correct A
2 correct B
3 neither A nor B
4 either A or B

2).teacher's :book :: doctor:



Please Rate, Like and Share this Article.

0 comments: